Dagens ord

Dagens ord den 20 november 2023: rättfärdiga

Varje dag väljer vi ut ett ord som vi dubbar till "dagens ord", och här kan du läsa mer om dagens ord den 20 november 2023.

Det utvalda ordet denna dag är: rättfärdiga.


Synonymer till rättfärdiga

En sak som säger ganska mycket om ett ord är dess synonymer, och några exempel på synonymer till ordet rättfärdiga är: goda, försvara med skäl, berättiga, berättiga till, försvara viss handling, visa rimligheten i.

Synonymerna är hämtade från Synonymerna.se, gå gärna in på ordets sida där för att hitta fler rättfärdiga synonymer.


Exempel på hur rättfärdiga kan användas

Här nedan följer några exempel på hur ordet "rättfärdiga" kan användas när man använder det rent språkligt, eller i en text. Meningarna är hämtade från sajten I en mening, klicka dig gärna vidare in på ordets sida där för att se fler exempel på rättfärdiga i en mening.

  1. Vi talade om en specifik attack som hade inträffat och, som de flesta extremister, kunde han rättfärdiga allt.  
  2. Då är det lättare för den iranska regimen att avhumanisera människorna och rättfärdiga sitt oproportionerliga övervåld.  
  3. Myndigheterna i England använde konspirationen som ett sätt att rättfärdiga och förvärra sina förföljelser av landets katoliker.  
  4. Att Kyros skulle vara son till Mandane kan tänkas vara en efterkonstruktion för att rättfärdiga hans anspråk på den mediska tronen.  
  5. George Orwell blev ju högaktuell när begreppet ”alternativa fakta” användes för att rättfärdiga en vanställd verklighetsbeskrivning.  

Denna sida uppdaterades senast 2023-11-20

Skriv en kommentar